Πώς το αέριο θα φτάσει σε 28 πόλεις

(Πηγή άρθρου ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)
ΔΕΔΑ: Μέσα στο α’ ; τετράμηνο του 2018 το πρώτο «κύμα» επέκτασης, ενώ το δεύτερο αναμένεται εντός του 2019
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), ενώ ενδεχομένως μέσα στο 2019 το δίκτυο θα επεκταθεί σε ακόμη 10 πόλεις. Ο δρόμος για την έναρξη των έργων στις 18 πρώτες πόλεις άνοιξε με την έγκριση του δανείου 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ). Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στη «Ν», το μόνο που απομένει είναι να ολοκληρωθεί η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ κάθε Περιφέρειας, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη των υποδομών στις πόλεις που αυτή περιλαμβάνει. Το σχέδιο της ΔΕΔΑ αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο «κύμα» επέκτασης της χρήσης του φυσικού αερίου, πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία όπου δίνει ήδη το «παρών». Έτσι, το καύσιμο θα «φτάσει» στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα. Το δάνειο των 48 εκατ. από την ΕΤΕπ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης των έργων, ενώ θα έχει τετραετή περίοδο χάριτος και 20ετή περίοδο αποπληρωμής. Για την έγκρισή του, που δόθηκε με απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας, χρειάστηκε η εγγύηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), μητρικής της ΔΕΔΑ Από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) θα προέλθουν άλλα 74,4 εκατ. ευρώ για τα έργα στις τρεις περιοχές. Τέλος, στην ανάπτυξη των δικτύων θα συμβάλει με 19,5 εκατ. ευρώ και η ΔΕΠΑ, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ.

Πλήρης κάλυψη
Εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα αποκτήσουν και «σημειακοί καταναλωτές» (δηλαδή βιομηχανίες) που βρίσκονται στις 3 περιοχές. Στις περισσότερες από τις 18 πόλεις, το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη σύνδεση των τοπικών υποδομών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο θα τροφοδοτούνται με καύσιμο. Ωστόσο, σε τέσσερα αστικά κέντρα η εταιρεία θα κατασκευάσει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Έτσι, στην Ορεστιάδα, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Βέροια το καύσιμο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα αποσυμπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα διανομής. Η λύση του CNG θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για απομακρυσμένες βιομηχανίες στις τρεις Περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ΔΕΔΑ είναι έως το 2023 να έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα δίκτυα και στις 18 πόλεις, καλύπτοντας το 100% του αστικού ιστού. Έτσι, μέσα στην επόμενη 5ετία, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο όλα τα κτήρια στις παραπάνω πόλεις.

Υφιστάμενα δίκτυα
Αν και στην πλειονότητά τους οι παραπάνω υποδομές θα κατασκευαστούν από το μηδέν, με την απόσχισή της από τη ΔΕΠΑ, η ΔΕΔΑ «κληρονόμησε» επίσης περίπου 78 χιλιόμετρα δικτύου που είναι ήδη εγκατεστημένο στις τρεις περιφέρειες, παραμένοντας ωστόσο μέχρι σήμερα αναξιοποίητο. Έτσι, στόχος της εταιρείας είναι να ενεργοποιήσει μέσα στο 2017 τις υφιστάμενες υποδομές σε όσες πόλεις υπάρχουν, ώστε να δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο στα οικοδομικά τετράγωνα που αυτές καλύπτουν. Επομένως, μέχρι το τέλος του έτους το καύσιμο θα κάνει «ποδαρικό» στην Κατερίνη, το Κιλκίς και τη Θήβα. Παράλληλα, ήδη έχουν ενεργοποιηθεί τα δίκτυα στη Χαλκίδα, τη Λαμία και τις Σέρρες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Παράλληλα με την «έλευση» του φυσικού αερίου στις τρεις Περιφέρειες, η ΔΕΔΑ σχεδιάζει ήδη το επόμενο στάδιο επέκτασης των δικτύων σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Σε αυτή τη δεύτερη φάση περιλαμβάνονται η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας (και πιο συγκεκριμένα η Πάτρα, το Αγρίνιο, ο Πύργος), η Περιφέρεια της Πελοποννήσου (Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη) και η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά, Καστοριά-Άργος Ορεστικό). Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θεόδωρος Τερζόπουλος σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο, το στάδιο αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει να υλοποιείται ακόμη και μέσα στο 2019.

Εξοικονόμηση 2,2 δισ.
Με δεδομένη την οικονομία που προσφέρει το φυσικό αέριο, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ) εκτιμά πως οι τρεις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα έχουν σημαντικά οφέλη, αποκτώντας πρόσβαση στο καύσιμο. Έτσι, μελέτες της εταιρείας δείχνουν πως, σε ορίζοντα 20ετίας, η μείωση του ενεργειακού κόστους στις παραπάνω περιοχές θα αγγίξει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στα 750 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η προστιθέμενη αξία. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να δημιουργούν 2.500 νέες θέσεις εργασίας, έμμεσες και άμεσες. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, που θα επιφέρει η ανάπτυξη νέων δικτύων, παράλληλα θα ενισχύσει την προοπτική εξέλιξης της χώρας μας σε τοπικό διαμετακομιστικό κέντρο και «πύλη» εισόδου στην Ευρώπη φυσικού αερίου από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και άλλες περιοχές του πλανήτη. Κι αυτό γιατί η προοπτική μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο «περνά» και από την αύξηση του μεγέθους της εσωτερικής αγοράς. Στις τρεις Περιφέρειες, ως διαχειριστής των δικτύων, η ΔΕΔΑ θα εισπράττει μόνο τέλη διανομής, ενώ τα τέλη σύνδεσης θα είναι μηδενικά. Το σχετικό κόστος έχει ενταχθεί στη χρηματοδότηση ανάπτυξης των δικτύων, κάτι που σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ αναμένεται να ευνοήσει τη διείσδυση του καυσίμου στις συγκεκριμένες περιοχές. Όσον αφορά την τροφοδοσία με καύσιμο, όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να συνάψουν συμβόλαιο με οποιαδήποτε εταιρεία διαθέτει άδεια προμήθειας, αφού από την 1η Ιανουαρίου απελευθερώνεται η αγορά φυσικού αερίου και για τα νοικοκυριά.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ